6.1.2012

Suomi = Australia ? wut ?



Porukkaa tuntuu aina kovasti kiinnostavan, et miten tää hassu maa eroo siitä pohjoisesta jääpalasta ni mäpä otin tehtäväkseni kirjata joitain mun huomaamia eroavaisuuksia ylös. Loppujen lopuks täällä nimittäin on aika samallaista mitä suomessaki. Sanonki aina, et tää on ku suomi mut lämpimämmäl ilmastolla. Kulttuuri on nii samallainen, vaikka lokaatioltaan aussilandia on kyl kaikkee muuta ku lähellä (joo kävin mantsantunneilla. Aina sillon tällön..)

Etten nyt löpise enempiä mistään joutavasta, ni aletaanpa käymään listaa läpi !

PART I Asiaa liikenteestä

1. Autot kruisailee väärillä kaistoilla ja ihme ettei satu enempi kolareita ku ratti on tungettu apukuskin puolelle. Mitä jos se ei osaiskaan ajaa ?
2. Siirtyessä paikasta toiseen, ei voi olla näkemättä näitä kaikkia liikennemerkkejä ja -kylttejä, jotka opastavat ilmeisen avutonta apukuskia ratin takana. Liikennemerkit on hyvä selventää myös tekstillä. Pidemmillä matkoilla reitin varrelle on tungettu miljoonasti hurjan viisaita kylttejä, kuten nyt esimerkiksi Slowing down wont kill you tai vaihtoehtoisesti 15min powernap wont kill you. Sitte muistutetaan kuskeja nukkumisen ja lepäämisen tärkeydestä. Ettei vaan pääse nukahtamaan.
3. Hirvivarotusmerkkikyltitmitkäonkaan on täällä korvattu varoittavilla kuvilla koaloista ja kenkuruista. Ymmärrettävää, ku en oo vielä hirviä täällä nähny.
4. Autoillaan enempi. Kaikkialle liikutaan autoilla. Kaikkialle. Etenki keskustojen ulkopuolella, mikä vissiin selittyy sillä, että etäisyydet tuppaa olemaan suhteellisen pitkiä. Kuka nyt lähtee kengurukyydillä ku tasaisempiki kulkuväline on valittavissa.
5. Autot halvempia, silti liikenteessä paaaljon ties mitä kotteroita.
6. Lava-autoja hirvee määrä.


PART IIAsiaa elämästä

1.  Talot jopa keskellä ei mitään rakennettu tosi tiiviisti lähekkäin. Eka vähän ihmettelin et mikäs järki moisessa, ku tilaa ympärillä enemmän ku tarpeeks, mut joo emmäkää jaksais kulkee niitä välimatkoja joita valtavat tontit synnyttäis. Liian rankkaa. Helpompaa ku kauppa ei ookaan päivämatkan päässä.
2. Koulupuvut. Hurr... Kylmiä väreitä...
3. Farmeja riittää joka lähtöön. Rypäleitä, lampaita, lehmuja, poneja, sipulia, kukkia.. Ties mitä löytyy.
4. Oot aina ja kaikkialla Hun, Dear, Love... Minne vaan menee, ni sitä tuntee ittensä rakastetuks.
5. Netti on ainaki hostelleissa kallis ja varsin hidas. Nii ja se tykkää kaatuilla useesti. Hermot menee.
6. Kaikki polttaa. Oon yleensä porukasta se ainoo, joka ei polta ja voi juku miten sitä ihmetellään. Painostus polttamiseen kova, ku ympärillä leijuu sankka pilviverho jatkuvasti et ei ihme et porukka sanoo et polttamisen määrä on lisääntyny täällä. Onneks mä oon paras ni ei tartte sortuu moiseen. Tätä tukee myös se, että
7. Tupakka on törkeen kallista. Lähemmäs 20 dollaria/aski. Tästä syystä melkeen kaikki käärii ite, ni pääsee halvemmalla.
8. Viimeisenä tupakkafaktana on semmonen, että vaikka kaikki polttaaki ni se ei tosiaan oo sallittua melkeen missään. Kauheet rajotukset polttamiselle ja kaupois yms kylttejä mis varotetaan tupakan haitallisuudesta ja mainostetaan quitlinea. Nii ja lisäks askeissa ällöttäviä kuvia.
9. Hostelleista ei löydy uuneja, joten uuniruokien ystävät: hankkikaa oma kämppä. Pakastintakaan ei oo yhessäkään paikassa ollu. Pakasteiden ystävät: hankkikaa oma kämppä.
10. Tiskiharja on täällä korvattu tiskisienellä, joka on joku oksettavin kapine ikinä. Hyi yök. Jokainen voi kuvitella, miltä tommonen pieni sieni näyttää sen jälkeen ku yli 100 tyyppiä on hutkinu sillä ruuantähteitään ja lopulta upottanu sen tukkeutuneen lavuaarin paskaveteen. Se haisee se sieni. Se ei myöskään pysy kovinkaan puhtaana pitkään ja hyi oksetus. Tiskaamista inhoavalle tää on ollu ihan tosi kauheeta. Tiskiharjalla sulla on sentään joku etäisyys, mut sienellä joudut sen kaiken ytimeen ! Painajaisia....
11. Tellys ja radios ja kaikkialla varotellaan jatkuvasti melanoomasta ja auringon haitoista.



PART IIIAsiaa dokaamisesta

1. Täällä ei lähetä alkoon, täällä lähetään pullokauppan (bottle shop)
2. Reppureissaajille sopivaa juotavaa on goon. Semmosta halpaa laatikkoviiniä (tyyliin 12 dollaria), johon reissuvaiheensa alkuvaiheessa olevat sekottaa appelsiinimehua, kokista, fanttaa tai vastaavaa. Yleisin on appelsiinimehu. Konkarit kulauttaa moisen myrkyn alas ilman mitään (ihan tosi älkää kattoko niitä aineksia. Kukaan ei haluu tietää että viinissä on vaikkapa kalaa)
3. Siideriä löytyy. Strongbow vissiin halvin vaihtoehto ? Ja sitte löytyy recordelig, mikä on kalliimpaa. Hintoja nyt paha heittää ku ite en siideriä juo.
4. Bisse yleisintä ja sitä saa halvallaki. Hostelleissa näkee paljon ainaki semmosta ku toohey ja joku blonde. Joo en juo bisseekään..
5. Sitte tietty nää smirnoffit ja kumppanit mitkä löytyy kaikkialta. Smirre irtoo jollain 5 dollarilla.
6. Alottelut pitää hoitaa jossain sisätiloissa ku lähes kaikkialla on kielletty julkinen dokaaminen.
7. Jos lähtee ulos, ni ite kannatan baariin menoa. Vaihtoehdot kun pitkälti on baari, pubi tai yökerho. Pubit on niitä räkälöitä, baarit semmosia kemutusmestoja mihin ei niin tarkkaan määrättyjä pukeutumissääntöjä ja vastaa eniten suomimenoa kun taas yökerhot on niitä varten, jotka rakastaa tälläytyä hullunlailla. Niihin on myös tarkkaan määrätyt dress codet ja jos et vastaa niitä ni se on turha luulo, että pääset pokien ohi.
8. Liika dokaaminen on pahasta ja jos näytät liian känniseltä tai käyttäydyt muuten typerästi (niinku vaik esittelet paljaat pakarat keskel tanssilattiaa) ni sut varmasti heitetään ulos. Johan se on nähty.
9. Poket ei kestä isottelua. Ole ystävällinen niille. Ne on isoja.
10. Tanssilattialla etenki riittää kourijoita. Hameen kanssa liikenteessä olevien kannattaa vähän kiinnittää huomiota liukkaisiin käsiin. Ihan tosi. Farkut on mukavan turvalliset jos ei halua huomata olevansa pöksytön. Kourijoille saa myös sanoa rumasti, tai ne ei usko. Jääpaloilla viskominen ei toimi.
11. Älä rakastu jokaiseen mieheen, joka osottaa kiinnostunutta. Ne ei oo kiinnostuneita sun persoonallisuudesta.
12. Älä ota juomia vastaan, ellet oo nähny sen koko matkaa. Älä myöskään jätä juomaa jonneki ja jatka juomista huoletta kun haet sen takasin. Täällä ilmeisen useesti tungetaan vahtimattomiin juomiin ties mitä. Jos alkaa flippaa, ilmota jolleki frendille, hyppää taksiin ja lähe kotiin. Jotku tripit pimentää nupin varsin tehokkaasti aiheuttaen täydellisen muistinmenetyksen ja vuorokaudenmittasen vessanpytynhalaamisen. Näin on käyny sekä nais- että mieshenkilöille.
13. Drinkit on aika hintavia baareissa, joten varaa kunnolla käteistä mukaan. Hostellieläjät yleensä saa joitain ilmasia juomia ja ite yleensä oon saanu melkeinpä kaikki juomat joko ilmaseks tai puoleen hintaan. Tiedustele siis juomalipukkeitaa.
14. Wet t-shirt kisat on täällä joku suurin hitti. Niitä on joka paikassa ja varmaan joka ilta.
15. öörh.



PART IVAsiaa tyylistä

1. Miehillä etenki vilkkuu rekkamiehen hymy jatkuvasti. Jotkut ei vaan osaa pitää housuja ylhäällä.. 2. Kaikkialla kuljetaan flipediflopeilla. Ei oo kauheesti ollu converseille käyttöä.
3. Suurin osa ihmistä blondeja tai brunetteja. Pari punapäätä oon nyt tän 2kk aikana bongannu, mut siihen se sitte jääki. Mun piiska saa kovasti huomiota, vaikka se onki nyt ihan haalentunu ja kulahtanu ja mun mielestä ihan karmee ni täällä porukka ihastelee vaan sen väriä. Koomista. Ei kyl vastaavaa oo tullu vastaan vielä ainakaan.
4. Vaatteet samanlaisia kaikilla. Näistä oon vissiin vaahdonnu jo jossain blogipäivityksessä ? Varmasti oon, mut kerrataan. Yleisin tyyli tytöillä etenki on hippisurffari. Suosittu kauppa on esimerkiks Factorie, mistä saa vaatteita ihan inhimilliseen hintaan.
5. Tytöillä tosi rumia korkoja. Semmosia paksuja tolppakorkoja. Niitä hirveimpiä mahdollisia heti mummokorkojen jälkeen. Uskon joo, et ne on mukavemmat ja niil on helpompi jorata, mut ihan tosi ne on rumat !
6. Löytyy paljon ihan överikorkkareita. Jos käyttäisin korkkareita enempi ku satunnaisesti baarissa, ni oisin ostanu täält varmaan jo 10 paria.
7. Hattuja porukka ei pahemmin käytä, mikä on vähän hassua ku luulis et täällä halutaan suojata päänuppi. Hatut on sitte niitä isoja ja lierillisiä.

PART VAsiaa kaikesta

1. Kuu keikkuu väärinpäin. Siinä ei oo mitään järkeä.
2. Eläimet on jotain ihan outoja. Missä hirvet ?
3. Palmuja riittää joka puolella. Palmu siellä palmu täällä.
4. Ruuan hinta aika samaa luokkaa mitä suomessaki. Kallista kallista.
5. Reppureissaajilla eniten rahaa menee asumiseen ja ruokaan. Tietenki jos on kova kemuttaja ni alkomahooliinki saa hyvin tuhlattua rahansa.
6. Matkustaminen paikasta toiseen toimii niinku suomessaki. Jos viipyy yhessä paikassa pidempää, ni suosittelen hankkimaan semmosen yhdistelmälipukkeen ku MyMulti, millä saat viikon ajan reissata ihan niin paljon ku huvittaa bussilla, junalla ja lautalla. Opiskelijahinta sille on 20 dollaria.
7. Sano aina olevas opiskelija. Yleensä sitä ei tartte todistaa millään, tai me ei ainakaan olla jouduttu. Jos mahollista ni nappaa suomesta mukaan joku opiskelijakortti tms, koska sakot opiskelijana esiintymiselle on aikas kovat. Älä siis jää kiinni.
8. Trameissa voi matkustaa ilmaseks ihan niinku sporissa suomesa. Tässäkin pätee yllä mainittu sääntö: älä jää kiinni.
9. Junissa ei voi matkustaa ilmaseks, koska et pääse laiturille ilman lipuketta, koska portit. Osta siis lippu tai käytä sun MyMultia.
10. Näiden kesä on suomen talvi ja talvi suomen kesä. Wtf.
11. Kaikkialla on pikaruokaloita. Semmosia ku mäkki, red rooster, kfc ja ne kaikki miljoonat kiinalaiset ja muut puikkoruokalat.
12. Täällä Black & Gold vastaa merkkinä varmaan Pirkkaa. Halpoja keksejä.
13. Koirat kulkee kaikkialla vapaana. Lava-autoissa ne kulkee lavalla.
14. Reppureissajia ihan hirmuisasti. Enimmäkseen brittejä ja saksalaisia.
15. En ees alota hehkuttamista aussiaksentista. Voin vaan hillitysti mainita, että se on ihan megalomaanisen mahtava !
16. Porukka on tosi kansainvälistä. Paljon aasialaisia, vähän itäeurooppalaisia.
17. Täällä ei näytetä lätkän MM kisoja ! Mä en selviä..
18. Urheilulajeista suosittuja on jenkkifutis, hockey, footy, laukkakisat ja kriketti.
17. Ukkosmyrskyt hurjasti hienompia ja massiivisempia.
18. Limupullot joko 600ml tai 390ml.
19. Joulu täällä ihan törkeen iso juttu ja sitä kemutetaan kuukausia etukäteen.
Autotki koristellaan sarvilla ja punasella nenällä..
20. Aussit rakastaa mua.

2 kommenttia:

  1. Hyvä ja viihdyttävä lista!

    Muutamaan pointtin on kuitenkin pakko tarttua:

    Ensinnäkin tupakointi on varmasti paljon piireistä kiinni; tilastollisesti Australiassa nimittäin tupakointi on Suomea vähäisempää, ja itse olen tavattoman tyytyväinen että tupakansavusta ei joudu kärsimään juuri koskaan, missään.

    Toisekseen ruoka on täällä kyllä Suomea halvempaa, valuuttakursseista riippuen noin 30% halvempaa - puhumattakaan luomutuotteista joiden tarjonta on täällä ihan eri sfääreissä kun Suomessa, ja hinnat varsin kohtuullisia.

    Kulttuurissakin on kyllä huomattavia eroja myös - on mahdollista ettet ole vielä niihin syvällisemmin törmännyt, mutta en voi mitenkään sanoa että kulttuuri täällä olisi jotenkin samanlainen kuin Suomessa - toki samanlaisempi kuin monessa muussa paikassa, mutta ei samanlainen.

    Niin ja niitä ihan normaaleja tiskiharjoja saa kaupasta :)

    VastaaPoista
  2. Tänkjuuuuu kommentista ! Tietenki teksti on mun näkökulmasta mihin oon kiinnittäny huomiota tän parin kuukauden aikana eikä sisällä yhtään mitään kirjaviisautta ja on näin ollen kans aikamoist yleistystä. Jokainen toivottavasti ymmärtää tän.

    Tiskiharjan ostan kyl heti jos vielä meen asustaa jonneki muualle ku hostelliin. Sienet on tosi ällöt.....:D

    VastaaPoista